Lär dig hur du ska hantera möjliga olycksfall

Vet du vad du ska göra om ditt barn sätter något i halsen? Och vad du absolut inte ska göra om det får i sig något giftigt? Lär dig hur du ska hantera möjliga olycksfall.

Vad gör man? Ja vad gör man om barnet bränner sig på spisplattan eller om det tar en klunk av rengöringsmedlet? De flesta olyckor som drabbar barn sker oftast i hemmet och därför bör alla föräldrar veta vad man gör i en akut situation.

Brännskada
Kyl det brännskadade området genom att hålla kroppsdelen under kallt, rinnande vatten under minst tio minuter. Ta bort kläder från området, men om tyget sitter fast mot brännskadan så låt plagget sitta kvar. Sök vård om brännskadan är större än en handflata eller om barnet är väldigt litet.

Näsblod
Få barnet att sätta sig och luta huvudet framåt så att blodet kan rinna ut. Få det att andas genom munnen och kläm åt på den mjuka delen av näsan nedanför näsryggen. Håll i tio minuter. Om det inte har slutat blöda så gör om alltihop igen i tio minuter. Prova en tredje gång om barnet inte har slutat blöda ur näsan. Har barnet fortfarande inte slutat blöda efter tre försök bör du söka vård. Luta inte barnets huvud bakåt eftersom blodet då kan rinna ned genom halsen och göra barnet illamående.

Kvävning
Barn kan antingen bli tysta eller hosta våldsamt när de satt något i halsen. Om föremålet som fastnat inte kommer ut när barnet hostar måste du agera snabbt. Titta ner i barnets hals. Försök bara att plocka ut föremålet med handen om du ser det och kan få tag i det utan att riskera att det hamnar ännu längre ner i halsen. Om det inte går, och barnet är äldre än 12 månader, lägg barnet över ditt knä och ge det fem slag med öppen handflata mellan skulderbladen. Du kan också prova Heimlichmanövern om ditt barn är äldre än 12 månader. Har inte föremålet lossnat efter fem försök, ring ambulans och fortsätt sedan försöka få loss föremålet tills ambulansen kommer.

Stukning
Om du misstänker att ditt barn har stukat foten eller handleden så ska du först få ditt barn att sitta ned. Linda in lite is i en handduk och håll mot den skadade kroppsdelen i tio minuter. Det verkar smärtlindrande och minskar svullnaden. Lägg på ett fast bandage. Håll den skadade kroppsdelen högt för att minska blodflödet och därmed minska svullnaden.

Fallskada
Om ditt barn blir medvetslöst, även om det bara är för en mycket kort stund, lägg en filt över barnet och ring efter ambulans. Om det inte ser ut som att barnet har brutit några ben eller skadat nacken så lägg det i framstupa sidoläge. Titta efter skallskador genom att undersöka om barnets pupiller är olika stora, det blöder ur örat eller om det rinner klar vätska från näsan. Om du tror att barnet brutit något, se till att hålla den kroppsdelen stilla tills hjälp kommer. Om barnet är vid medvetande och du inte ser några tecken på allvarlig skada kan du hålla en kall kompress gjord av tyg som du blött i vatten mot svullnader för att dämpa dem. Var uppmärksam på om barnet klagar på att det ser suddigt, drabbas av yrsel eller har problem med koordinationen eller talet under de närmsta 48 timmarna.

Förgiftning
Om du misstänker att ditt barn har andats in, blivit nedstänkt eller svalt någon giftig substans såsom rengöringsmedel, medicin eller kosttillskott (järntabletter till exempel är giftiga för barn) så ska du ringa ambulans och se till att barnet håller sig så stilla som möjligt. Försök inte få barnet att kräkas eftersom substansen kan skada magen eller matstrupen. Om barnet kräks spontant så ta med dig spyan till sjukhuset där den kan analyseras. Om barnet har fått i sig något som bränner i munnen eller halsen kan du låta det dricka små klunkar av mjölk eller vatten för att kyla ned.


Kommentarer
Postat av: Sara, mamma till pseudotvillingar
2010-06-14 @ 18:06:46
URL: http://neccin.blogg.se/

Alltid bra att påminna sig själv ibland, länkade till inlägget hoppas det är okej :)

http://neccin.blogg.se/2010/june/ville-bara-tipsa.html

Postat av: en ärlig tjej..
2010-06-18 @ 13:20:22

H E J !

du hade skrivit på egomammans-blogg: vad har du på dej hittar du inte ngt vettigt eller ? ;o

hur snällt tycker dudet va från skala ett till tio.

jag är en tjej som är 13år o vet mer än dej hur man ska bete sig ?

men själv lägger du ut bilder på dina barn , o skriver dagens outfit?

är de för att inte du vågar visa dej eller.

för att du kanske inte hittar några vettiga kläder ?

så jävla fegt ;o


- Ödsla inte tid på att vara elak!
- Vill du tipsa om en tävling? Gör det HÄR!!
- Jag blir jätteglad av kommentarer. :)
- Glöm inte att länka din blogg så jag kan läsa den också.
- Svar på din kommentar hamnar här om det är ett svar till inlägget.


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback